Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Avrupa'ya gitmek isteyenlerin en büyük dertlerinden biri Schengen Vizesi almaktır. Avrupa Birliği üyesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lichtenstein, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ile Avrupa Birliği üyesi olmayan İzlanda, Norveç ve İsviçre'yi Schengen Vizesiyle seyahat edebilirsiniz.

Vize Başvurusu Yapmak:

Öncelikle Schengen Vizesi'nin en önemli kuralı ilk ziyaret edeceğiniz ülkenin vizeyi aldığınız ülke olması. Yani Yunanistan'dan aldığınız Schengen Vizesiyle ilk olarak Almanya'ya giriş yapmaya kalkarsanız sorun çıkartma ihtimalleri bulunuyor. Ancak Yunanistan'a bir kez girdikten sonra istediğiniz Schengen bölgesi ülkesine giriş yapabiliyorsunuz.

Hangi ülkeler daha kolay vize verir?

Bu konuda net bir bilgi olmasa da zengin ülkeler tok satıcı olduğundan görece fakir ülkelerden daha zor vize verdikleri düşünülüyor. Yani Yunanistan'dan vize almak Almanya ya da Fransa'dan almaya göre daha zor olabiliyor. 

Ne kadar uzun vize veriliyor?

Her Schengen Vizesi aldığınızda ülkeler nezdinde saygınlığınız arttığı için vize süresi de uzuyor. Benim aldığım ilk Schengen Vizesi 4 günlüktü, son aldığım ise 3 yıllık. Bu noktada belgeleri eksiksiz teslim etmeniz, ülkeye geri döneceğinize dair yeterince garanti göstermeniz (tapu, bankada para vs.) ayrıca Schengen Vizesi aldıktan sonra vize aldığınız ülkeye giriş çıkış yapmanız önemli. Yani vize alıp sonra o vizeyi kullanmazsanız bir sonraki sefer size daha kısa süreli vize verilebiliyor. En son 2016 başında Fransa Konsolosluğu'nun 5 yıllık Schengen Vizesi verdiğini duydum. Benim aldığım 3 yıllık vizeyi İtalya Konsolosluğu vermişti. 

Ne kadar sürede çıkar?

Schengen Vizesinin ne kadar sürede çıkacağı yoğunluğa ve sizin daha önce vize alıp almadığınıza bağlı değişebiliyor. Yaz aylarında İtalya'dan Schengen Vizesi almak için bazen 1 aya yakın beklemek gerekebiliyor. O yüzden başvurunuzu erken yapmak önemli. 3-4 ay önceden başvuru yapmaya kalktığınızda daha sonra gelmeniz de istenebiliyormuş duyduğuma göre. Yine de çok acelesi olanlar için İDATA'nın VIP Hizmetinin bu süreci 2 iş gününe kısalttığını belirteyim. İDATA VIP Hizmeti için tıklayın.

Hangi belgeler gerekli ve Nereye Başvuracağız?

Bu kısım gideceğiniz ülkeye ve çalışma durumunuza göre değişiyor. Gerekli bilgileri ilgili konsolosluğun internet sitesinden ya da varsa başvuruları topladığı aracı kurumun sayfasından (İtalya ve Almanya için İDATA, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İspanya için VFS Global) öğrenebilirsiniz.


Danimarka'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Estonya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Finlandiya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Fransa'dan Schengen Vizesi Almak İçin
İsveç'ten Shengen Vizesi Almak İçin
Litvanya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Lüksemburg'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Macaristan'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Malta'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Polonya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Portekiz'den Schengen Vizesi Almak İçin
Slovakya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Slovenya'dan Schengen Vizesi Almak İçin
Yunanistan'dan Schengen Vizesi Almak İçin

Yeşil Pasaport'a Schengen Vizesi gerekiyor mu?

Hayır. Yeşil pasaportunuz varsa Schengen bölgesi ülkelerini vize almadan ziyaret edebilirsiniz. (15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası bu konudaki prosedür Türkiye tarafından değiştirildi. Yeşil pasaportla yurtdışına çıkacak olanların çalıştıkları kurumdan yurtdışına çıkışına mani bir durum olmadığına dair belge istenmektedir. Bu konudaki güncel durum günbegün değişmektedir.)

Pasaport Geçerlilik Süresi

Pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olmasına dikkat edin. Eğer geçerlilik tarihi bitimine 6 aydan az kalmışsa pasaportunuzu yenileyin.

Biyometrik Fotoğraf

Schengen Vizesi için sizden biyometrik fotoğraf istenecektir. Eğer bu konuda bilginiz yoksa endişelenmeyin, gidin bir fotoğrafçıya onlar size biyometrik vesikalık fotoğraf çekeceklerdir. 

Konaklama yeri ve Uçak bileti

Kalacağınız yer ve uçak bileti rezervasyonu konusunda yapmanız gereken kalacağınız süreyi kapsayan bir otel rezervasyonunu www.booking.com ya da benzeri bir siteden yapmak ve size gelen onay mailinin çıktısını almaktır. "Ben 1 ay önceden ne bileyim nerede kalacağımı? Ayrıca kafama göre gezmek istiyorum" diyorsanız o zaman siz yine bütün süreyi kapsayan bir rezervasyon yaptırın, onay mailinin çıktısını alın sonra da rezervasyonu iptal edin. Nasıl olsa bir dolu otel ücretsiz rezervasyon iptali imkanı sağlıyor. Aynı şey uçak bileti için daha kolay. Sadece rezervasyon yaptırın sonra bileti almanıza gerek yok nasıl olsa. 

Seyahat Sigortası

Seyahat sigortasını size yakın bir banka şubesinden ya da sigorta ofisinden yaptırabilirsiniz. İlk gidiş tarihiniz neyse onun için bir sigorta yaptırmanız kafi oluyor. Mesela bana 3 yıllık vize verildiği sefer 1 haftalık seyahat sigortasıyla başvuru yapmıştım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder